De voordelen van laminaat

Ben jij je huis aan het verbouwen, en denk jij na over laminaat of pvc vloeren? Beide zijn een goede keuze! In deze blog bespreken wij de positieve kenmerken van laminaat. Lees deze blog en ontdek meer over de voordelen van dit veelzijdige materiaal.

Wat is laminaat?

Iedereen heeft wel eens van laminaat gehoord, maar weet je ook wat voor materiaal dit eigenlijk is? Laminaat is een type vloerbedekking en is opgebouwd uit meerdere lagen. Grof gezegd heb je de toplaag, de tussenlaag en de onderlaag. Deze lagen zijn zelf ook weer onder te verdelen in bijvoorbeeld de decorlaag en de kernplaat bij de tussenlaag. Al deze verschillende lagen zijn met elkaar verlijmd en laminaat heeft vaak een kenmerkend patroontje dat aan hout doet denken. Laminaat bestaat in veel verschillende uitvoeringen en kleuren.

Kenmerk 1

Laminaat lijkt dus op hout, maar laminaat heeft als voordeel dat het minder bewerkelijk is dan echt hout. Voordeel 1 is namelijk dat laminaat heel kleurvast en vochtbestendig is, waar echt hout nog wel eens van kleur wil veranderen door bijvoorbeeld de inval van zonlicht. En hout kan ook slecht tegen vocht, waar dat voor laminaat geen probleem is. Daarmee is laminaat zeer geschikt voor vochtige ruimtes in je huis, zoals je keuken of de badkamer.

Kenmerk 2

Het tweede voordeel van laminaat is dat het heel makkelijk te plaatsen en te bewerken is. Dit is voor veel mensen misschien wel dé reden waarom ze voor laminaat kiezen. Juist als je nog niet de meest ervaren klusser bent, of als je geen zin hebt om heel veel tijd aan je verbouwing te besteden is laminaat misschien wel hét materiaal voor jou. Laminaat bestaat uit platen die allemaal dezelfde afmetingen hebben en die jij zo zonder problemen in elkaar klikt. De platen sluiten daardoor goed op elkaar aan en met dit systeem heb jij je vloer zo gelegd. Je hebt geen lijm nodig en qua afwerking ziet het er meteen goed uit.

Kenmerk 3

Het laatst voordeel dat wij hier bespreken is dat laminaat ontzettend makkelijk in het onderhoud is. Je maakt je laminaatvloer namelijk heel makkelijk schoon door te stofzuigen en te dweilen. Door de toplaag trekt vuil niet in het laminaat maar blijft dit als het ware liggen op de vloer. Je kun je dit daarom makkelijk verwijderen. Heel fijn voor mensen met een huisstofallergie! En waar je echt hout regelmatig moet harsen of bijschuren is dit bij laminaat niet het geval. Je hebt met laminaat kortom wel de voordelen van een houtenvloer, namelijk het uiterlijk, maar niet de nadelen van het intensieve onderhoud.

 

 

 

 

Geef een reactie