eten

Vitamine B12

Na een heftige keelontsteking moest ik bijkomen en vooral weer aansterken. Dit deed ik aan de hand van een paar voedingssupplementen, vitamines en mineralen. Ik at dus niet alleen maar ijsjes voor die arme amandelen, ook mijn immuunsysteem had een boost nodig. Vitamine B12, was mijn vaste prik. Maar dan geen prik, gelukkig. Iedere ochtend een tabletje met het ontbijt, en mijn immuunsysteem werd aangevuld.

Ik heb altijd last van mijn amandelen gehad. Waar mijn familie een enorme hooikoorts familie is en al begint te tranen als er een kat de straat  oversteekt, heb ik daar nooit last van gehad. Dieren, en dan vooral konijnen, hondjes, katten en paarden kon ik met gemak aaien. Dan moest ik zodra ik thuis was wel meteen douchen en andere kleding aan doen. Maar wat ik wil zeggen is; ik ben niet gevoelig voor de seizoenen en allergieën. Althans, niet op die manier. Want helaas heb ik het anders getroffen; mijn keel begint iedere winter, lente, zomer en herfst op te zwellen. En niet een beetje, maar tot het punt waar mijn stem vervormd is en ik geen brood meer kan doorslikken. Verschrikkelijk. Daar hebben mijn broer en zus weer geen last van.
Mijn ouders roepen al jaren dat mijn amandelen eruit moeten, maar dat is zeker op volwassen leeftijd best wel een ingrijpende ingreep (haha). Je amandelen tellen namelijk als ‘orgaan’ mee, en als die volledig volgroeid zijn, zijn dat geen twee kleine boontjes! Deze worden uit je keel gesneden en vervolgens wordt de wond dichtgeschroeid met een brander. Wel veilig natuurlijk.
Hierdoor heb je enorme pijn voor zeker een week, waarna je veel ijsjes eet om de boel af te koelen, te ontsmetten en te zorgen dat je tenminste íéts binnen krijgt. Nu komt het vieze gedeelte…na een week of twee komen de korsten in je keel los…en die slik je door. Getsie!

Nou, mij niet gezien. Voorkomen is beter dan genezen en ik kies er voor nu heel erg goed voor mijzelf te zorgen zodat ik nooit een operatie hoef. Ik zorg goed voor mijzelf door bijvoorbeeld genoeg slaap te krijgen, gezond en voedzaam te eten zodat mijn lichaam energie heeft, en ik probeer stress te vermijden. Dat lukt natuurlijk allemaal niet altijd; met kinderen slaap je maar een paar uur per nacht, het eten is afhankelijk van je kook kunsten en hoe kieskeurig je familie is, en de stress, ach. Stress heb je altijd.
Daarom slik ik extra voedingssupplementen en vitamines en mineralen, zodat ik in ieder geval op dat vlak niks te kort kom.

Geef een reactie